Links

Sider

mandag den 23. februar 2015

Gevulde speculaas

Bliver ca. 70 stk)
Fladt ildfast fad eller lille bradepande ca 20 x25 cm
250 g(4 1/4 dl) mel
200  g smør eller margarine
150 g(2½ dl) farin
½ tsk bagepulver
1 spsk kanel
1½ tsk nellike
3/4 tsk muskat
1-2 spsk fløde
fyld:
150-175 g mandler
125 g(1½ dl) sukker
1 æg
2 tsk reven citronskal
pensling og pynt:
sammenpisket æg
10 mandler

Det er klogt at tillave mandelfyldet helst dagen før, men under alle omstændigheder nogle timer før dejen; derved får det både en bedre smag og et større volumen.

Dej:  Mel og smør smuldres sammen; farin, bagepulver, krydderier og mælk tilsættes og dejen æltes hurtigt sammen og stilles koldt mindst 2-3 timer.

Fyld: Mandlerne skoldes, smuttes og tørres i papir fra køkkenrullen.
  1. 10 stk. tages fra til pynt. Males i en persillekværn eller i en blender, og blandes med sukker. Sammenpisket æg og revet citronskal tilsættes mandelmassen. Det hele blandes godt. Fyldes i en skål med tætsluttende låg eller dækkes med folie og stilles koldt indtil det skal bruges.
  2. Et fladt ildfasr fad eller lille bradepande smøres godt med smeltet smør og dryppes med rasp. 2/3 af dejen rulles ud, så det lige dækker fadets bund. Mandelfyldet fordeles i et jævnt lag henover.
  3.  Resten af dejen rulles ud, lægges over fyldet og trykkes godt til langs kanten med en gaffel. Kagen pensles med sammenspist æg og pyntes med hele flækkede mandler, der lægges i pæne rækker på kagen, bages på ovnrist på nederste rille i ovnen ved 175 grader celsius i ca. 35-45 min.
  4. Afkøles i fad. Der skæres en tynd kant af hele vejen rundt først og derefter skæres kagen ud i firkanter på ca. 3x3 cm med en skarp, spids kniv. Disse kager er en virkelig delikatesse og er velegnede i stedet for petit fours til kaffen De holder sig længe og friske, hvis de opbevares i en tætsluttende dåse.

1 kommentar:

  1. Præcis sådan, og jeg har bagt dem to gange. Første gang efter Lotte Havemanns bog " -Spændende mad fra hele Verden", og anden gang for få dage siden. Jeg forstår ikke at der står, kagerne holder sig længe. Her i huset bliver portionen spist på et par dage.

    SvarSlet