(5-6 personer)
1 ds. surkål(1 kg)
1 dl hønsefedt eller 60 g smør
250 g(4-5 stk.) løg
200 g(3 stk) madæbler
1 laurbærblad
3 hele nelliker
1 tsk tørret enebær
4-5 dl bouillon
250 g brystflæsk i skiver
1 kylling eller ½ poulard
250 g sprængt svinebov eller nakke
200 g malakoff eller jagtpølse
4-6 brattwurste eller 250 g røget medister
evt. 1-2 hvidvin(tør)
1 ds. surkål(1 kg)
1 dl hønsefedt eller 60 g smør
250 g(4-5 stk.) løg
200 g(3 stk) madæbler
1 laurbærblad
3 hele nelliker
1 tsk tørret enebær
4-5 dl bouillon
250 g brystflæsk i skiver
1 kylling eller ½ poulard
250 g sprængt svinebov eller nakke
200 g malakoff eller jagtpølse
4-6 brattwurste eller 250 g røget medister
evt. 1-2 hvidvin(tør)
- Surkålen kan vaskes i to hold koldt vand og hældes til afdypning, hvis man synes den er for "sur". Fedtstoffet varmes i en tykbundet gryde og løgskiver og skrællede æbleterninger dampes heri, uden at tage for meget farve. Surkål og krydderier tilsættes, det hele blandes godt og bouillion spædes ved. Småsnurrer under låg i 20 min.
- Salt skal først tilsættes til sidst, efter at det sprængte kød er kogt med. Brystflæsket skæres i skiver, kyllingen deles i 4-6 stykker, det sprængte skæres i to terninger, malakoff pølsen i tykke skiver. Anvendes bratwurste skal de være hele - den røgede medister skæres i ca 2-3 cm tykke skiver.
- Kålblandingen hældes i et stort ildfast fad eller dyb bradepande.
- Alt kødet fordeles herover, evt spædes lidt mere bouillion ved, og det dækkes med låg eller sølvpapir.
- Silles på ovnristen ved 200-225 grader celsius i ca 1-1½ time til kødet er mørt.
- Kyllingen tilsættes senere, da det bliver mørt før resten.
- Tilsæt evt. lidt mere bouillion under kogningen. Der smages til med salt, når retten kommer ud af ovnen.
- Retten serveres i fadet og overhældes evt lige før serveringen med varm tør hvidvin. Kødet kan evt skæres i lidt mindre styller inden fadet sættes på bordet. Hertil serveres kartoffelmos eller groft brød og sennep.
- Øl med kraftig humlesmag passer bedst til retten.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar